Stel vraag in forum      
Index | Forum: Goede yoghurt maker (Marleen1976) | Index forum | Nieuwe berichten
 

Het laten van boeren

Boeren: Wat is dat ?
Als u vaak boeren moet laten, betekent dat dat er zich gas bevindt in uw darmen en/of uw maag. Normaal gesproken hoort er zich daar geen gas te bevinden. Het gas kan er op een aantal verschillende manieren komen:

De eerste twee oorzaken spreken voor zich. Deze kunt u snel uitsluiten door geen koolzuurhoudende dranken meer te drinken en tevens rustig te eten. Als de problemen nog steeds aanhouden, dan moet het automatisch door de derde oorzaak veroorzaakt zijn:

U eet voedsel dat u niet kunt verteren
In uw darmen bevinden zich zeer veel bacterieen (zo'n 1 tot 2 kilo). Bacterieen eten voornamelijk koolhydraten. Uw dunne darm bevat de enzymen die nodig zijn om de verschillende koolhydraten te verteren. Dit verteren is nodig omdat de koolhydraten anders te groot zijn om door de darmwand te passen. Het verteren betekent dus eigenlijk het simpelweg opsplitsen in kleinere delen.
Als de enzymen niet voldoende hun werk doen, kan het voedsel dus niet geabsorbeerd worden door de wand van de dunne darm. Het onverteerde voedsel zakt dus verder naar de dikke darm. Daar wachten de bacterieen op het lekkere voedsel, wat ze snel opeten. Echter, omdat bacterieen nogal primitieve levensvormen zijn, kunnen ze koolhydraten slechts zeer inefficient benutten. Ze kunnen er minder dan 10% van de energie uit halen (vergeleken met de mens). Tijdens de inefficiente verbranding, blijven er dus veel restprodukten over. Deze restprodukten zijn gas en zuur. Het gas is voornamelijk waterstof-, waterstofsulfide- en methaangas. Dit gas stijgt op naar de maag, waar het uiteindelijk opgeboerd wordt. Het zuur tast tegelijk ook de darmwand aan en is ontstekingbevorderend.

Lactose
De meeste mensen produceren slechts tot het einde van hun zuigelingentijd het enzym dat nodig is om lactose (melksuiker) te verteren. Dit enzym heet lactase. Als je dan na de zuigelingentijd een glas melk drinkt, verdwijnt alle lactose (4% van de melk) dus onverteerd in de dikke darm. Daar eten de bacterieen het op en produceren onevenredig veel gas. Zo kan de 10 gram lactose uit een groot glas melk meerdere liters gas produceren.

Bonen
Andere boosdoeners zijn bonen en andere legumes (groentensoort) die veel onverteerbare koolhydraten bevatten. Daar heeft de mens sowieso geen enzymen voor en die belanden dus direct bij de bacterieen.

Zetmelen en suikers
Als na het vermijden van zowel melk als bonen de winderigheid zich blijft openbaren, dan is het een groter probleem. In dat geval kan het lichaam (de cellen van de darmwand van de dunne darm) gewoon niet voldoende enzymen aanmaken. Vermijd dan zoveel mogelijk ook tafelsuiker (sucrose, waarvoor sucrase nodig is), alle zetmelen (die na de 1e fase van de vertering maltose worden en waarvoor maltase nodig is).

Het Specifieke Koolhydraten Dieet
Werkt dat ook nog niet voldoende, dan zal je alle onverteerde koolhydraten moeten vermijden. Dat betekent dus dat je het Specifieke Koolhydraten Dieet gaat volgen, waarbij alle zetmelen (aardappelen, granen, rijst, mais, etc) en alle suikers (sucrose, sorbitol, xylitol) verboden zijn. Fruit en honing mogen daarentegen weer wel, omdat deze reeds voorverteerde suikers bevatten. De enzymen in de honing en het fruit hebben reeds de suikers gesplitst/verteerd, zodat ze direct door de darmwand geabsorbeerd kunnen worden.

Lees hier verder: Wat is het Specifieke Koolhydraten Dieet


Index   Let op: De advertenties hieronder bevatten waarschijnlijk recepten en pillen die niet toegestaan zijn bij het SCDiet:
 
Stel vraag in forum